15 January 2010

SPEKTAR BOJA





Sve šeme boja koje su danas u upotrebi zasnivaju se na spektru boja za čiji je pronalazak zaslužan Isak Njutn, koji je u drugoj polovini 17. veka proveo zrak svetla kroz prizmu, pritom postigavši efekt sličan bojama duge. Nakraju je, spojivši dva kraja spektra, došao do ideje o krugu boja koji se sastoji od šest osnovnih boja (primarne i sekundarne). One svojim međusobnim miješanjem stvaraju nove boje (tercijarne). 
Primarne boje jedine nisu formirane mešanjem drugih boja. To su veoma snažne boje: plava, crvena i žuta, čijim su kombinovanjem nastale sve ostale boje spektra. Sekundarne boje nastale su od dve primarne boje. Narandžasta predstavlja spoj crvene i žute, zelena – plave i žute, a ljubičasta – plave i crvene. Tercijarne boje su narandžasto-crvena, narandžasto-žuta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta i crveno-ljubičasta. Svaka od njih sastavljena je od jedne sekundarne i jedne primarne boje. Gore navedene su samo neke od mnoštva potencijalnih kombinacija. 
 'Temperatura' boje zavisi od njene pozicije na spektru. Plava, zelena i ljubičasta definišu se kao hladne, a crvena, narandžasta i žuta kao tople boje. 
ODABIR BOJA Prilikom odabira boja koje će igrati glavnu ulogu u uređenju vašeg stambenog ili poslovnog prostora, potražite odgovore na sledeća pitanja:  Kakva je orijentacija prostora? Svetlo, bez obzira na to je li prirodno ili veštačko, veoma utiče na izgled boja. Ako je prostor okrenut prema severu, poželjno ga je urediti toplim bojama kako bi se ublažila hladnoća severne svetlosti. Isto tako, ako je prostor okrenut prema jugu, boje enterijera dobiti će topao odsjaj, što vam dopušta upotrebu hladnije šeme boja. Istočno ili zapadno svetlo svemu daje blagi crvenkasti ton.  Treba li veličinu prostora vizualno korigovati? Svetle i hladne boje čine da zidovi i objekti u prostoru izgledaju udaljeniji, stoga se koriste za vizuelno povećanje prostora. Tamne i tople boje prostoru daju ugođaj dobrodošlice, ali ga ujedno i smanjuju, stoga se pretežno koriste u velikim prostorima.  Koja je funkcija prostora? U spavaćoj ili dnevnoj sobi najprikladnija je upotreba neutralnih ili pastelnih boja, dok su primarne boje idealne za dečju sobu. Svetle nijanse plave ili zelene osvežiće kupatilo, dok će upotreba crvenih ili ljubičastih detalja u kuhinji podstreći vašu kreativnost.  Koliko vremena ćete provoditi u pojedinom prostoru? Ako ćete u prostoru boraviti duže vreme, nije preporučljivo da ga uredite agresivnim bojama poput npr. crvene ili žute. U tom slučaju, jarke boje koristite samo u detaljima.  Po uzoru na koji stil želite da uredite prostor? Tehnološki stil zahteva samo neutralne boje poput bele, sive i crne, dok klasični stilovi zahtevaju većinom tamnije i tople boje.  Hoće li se prostor koristiti više po danu ili noću? Svetlo ima veliki uticaj na boje. Za uređenje prostora koji će se koristiti pretežno noću, treba izabrati boje koje će izgledati dobro na veštačkoj svetlosti. Npr. ako u prostoru koristite jako osvetljenje, nije preporučljivo koristiti belu boju ili sjajne materijale poput satena.  Svaki izvor svetla menja naše viđenje boja unutar prostorije – svetlo obične sijalice svemu daje topao žućkasti preliv, dok je svetlo reflektorskih, halogenskih i fluorescentnih ekoloških sijalica hladno i belo pa i tople boje poput crvene obavija hladnim sjajem. 


Post a Comment

 
Copyright © 2014 Hitenterijeri