15 January 2010

SLAGANJE BOJA


81
SLAGANJE BOJA 
Svaka boja spektra može se uklopiti u bezbroj zanimljivih šema. Neke od osnovnih kombinacija su: neutralna, monohromatska, harmonična i komplementarna. 
Neutralna šema je savršena podloga za izlaganje zanimljivih dodataka poput vaza ili slika, čija lepota će najviše doći do izražaja na neupadljivoj beloj ili bež podlozi. Upravo zato se za uređenje umetničkih galerija ili muzeja koristi ova elegantna šema. Neutralna šema zasniva se na upotrebi 'neboja' poput bele, crne, sive, smeđe i bež, stoga se za nju kaže da je karakteriše nedostatak boje. 
Monohromatska šema iako se zasniva na jednoj boji, može biti itekako zanimljiva. Upotrebite li nekoliko tonova iste boje, npr. svetlije i tamnije tonove zelene boje, te uz to dodate i različite teksture, rezultat će biti prostor koji je provokativan, ali ujedno i smirujući. Monohromatska šema može se koristiti u svim prostorijama, a idealna je za dnevnu ili spavaću sobu. 
Harmonična šema nastaje ako koristimo boje koje se nalaze jedna do druge na spektru boja, poput plave i zelene ili žute i narandžaste. Ova šema takođe se može koristiti u svim prostorijama, jer zahvaljujući nedostatku agresivnih kontrasta, deluje opuštajuće. 
Komplementarna ili kontrastna šema sastoji se od boja koje se na spektru nalaze jedna nasuprot druge, poput zelene i crvene ili žute i ljubičaste. Te dve boje su u prirodnom skladu te se savršeno nadopunjuju i ističu. Primera radi, crvena je primarna boja čiji je komplement zelena - sekundarna boja nastala spajanjem preostale dve primarne boje (žute i plave). Na ovaj način hladna zelena dovodi toplu crvenu u ravnotežu – spajajući je s ostale dve primarne boje spektra. Ova šema u kojoj se 'suprotnosti privlače' veoma je aktivna i stoga pogodna za prostore u kojima se boravi samo kraće vreme, npr. fast food restorane. 

Želite li pronaći vašu idealnu šemu boja, inspiraciju potražite u prirodi, ona nas tokom cele godine daruje najlepšim bojama.
Zuta boja sunca ima poruku sjaja i svetlosti, podstice bolje raspolozenje i povecava optimizam,koriscenjem ove boje unosite pozitivnu atmosferu i osecaj sjaja.Zuta boja stimulise dobro raspolozenje,mentalnu energiju i jasnocu misli.
Crvena boja je snazna boja koja podstice na akciju,energiju, i uvek snazno iskace u odnosu na druge boje.Ako se osecate iscrpljeno i ne dostaje vam energije ovo je jedna od kombinacija koja mozete da unesete u svoj dom ali ne u velikim kolicinama kako ne bi izazvala radrazljivost ili hiperaktivnost ,kao kod dece. 
Zelena boja podstice rast i razvoj,ona se koristi za podsticanje i pozitivnu energiju. Ova boja se nalazi izmedju toplog i hladnog spektra boja, koristi se za spavace sobe, kuhinje u razlicitim nijansama, i ne preporucuje se za sobe gde ima prevelike dinamike.
Bela boja je osnova i pomaze u isticanju drugih boja, to je boja cistoce i jako cesto se koristi u hodnicima, ali i u prostorijama u kojima se duze boravi predlazemo kombinaciju boja sa belom.
Crna boja, jako impesivna boja, ako se koristi u kombinacijama moze stvoriti impresivnu podlogu ili pozadinu za druge boje. Ako se pretera moze delovati jako depresivno, nije povoljna za decije sobe, ali je povoljna za velike prostorije ili za jedan zid koji koji moze da izdvoji deo prostora kao celinu.
Siva boja je boja ravnoteze i kompromisa,ali sa cesto koristi za poslovne prostore jer daje dozu ozbiljnosti i formalnosti, preporucujemo da je koristite za kancelarije, radne sobe ili u prostorijama gde se obavljaju poslovne aktivnosti.
Plava boja je boja koja smanjuje napetost, stres, a podstice mudrost , preporucujemo da se koristi u spavacim sobama, decijim sobama.Ova boja se ne preporucuja u dnevnom boravku i u kuhinji.
Ljubicasta boja, tamniji ton ljubicaste boje se preporucuje za spavace sobe, a svetliji ton za dnevne sobe ili sobe gde je dinamika najveca.Ljubicasta boja se povezuje sa meditacijom i postenjem.
Roza boja je smirujuca,izuzetno zenstvena boja koja pojacava romantiku i deciju razigranost, preporucuje se za decije sobe i spavace sobe.


Post a Comment

 
Copyright © 2014 Hitenterijeri