07 November 2018

Spusteni plafoni

Spušteni plafoni se sastoji od metalne konstrukcije i gips-kartonskih ploča koje se vijcima kače na nju.
Metalna potkonstrukcija sastoji se od “U” profila koji se organizuju u „roštilj“ rasporedu ili su postavljeni u jednom pravcu. Rastojanje kod profila je 50 cm. Vešaljkama se vrši fino štelovanje visine i dovođenje plafona u horizontalu. Oblaganje plafona vrši se gipskartonskim pločama debljine 12,5 milimerata. U kupatilu, za oblaganje preporučuju se vlagootporne ploče (zelene boje). 
Nakon vezivanja gips ploča za konstukciju, spojevi između ploča se ispunjavaju git masom i postavlja se mrežica kako ne bi došlo do pukotina na spojevima dve ploče. 
Polukružni lučni plafoni izvode se savitljivim pločama a spoj zida i plafona ispunjava se belim akrilom.

Izbor materijala

Na našem tržištu postoji veći broj proizvođača i distributera materijala za spuštanje plafona kao što je Rigips, Knauf, Bohor ili Bekament.
O popularnosti spuštenih plafona govori i podatak da proizvođači osvetljenja favorizuju ugradne svetiljke koji se ugrađuju u plafon naspram klasičnih nadgradnih dekorativnih svetiljki.

Od poslovnih prostora do stambenih jedinica

Spušteni plafoni su u početku bili rezervisani za poslovne prostore u kojima bi se u smeštale instalacija (centralnih klime i ventilacije) danas preovladavaju u stambenim prostorima zbog svoje lake ugradnje, obrade i što je najvažnije mogućnosti lakog izvođenja najrazličitijih oblika plafona.

Post a Comment

 
Copyright © 2014 Hitenterijeri